De huur is te duur

De maat is vol. De huur is voor iedereen onbetaalbaar duur. Het maakt niet uit of je huurt van een grote of kleine commerciële verhuurder of dat je huurt van een woningcorporatie. Het maakt ook niet uit of je huurtoeslag ontvangt of dat je nét iets te veel verdient om daarvoor in aanmerking te komen. De huur slokt een veel te groot deel van het inkomen op. Er blijft geen geld over voor leuke dingen. Er blijft bij veel huishoudens zelfs geen geld over voor een warme maaltijd elke dag of voor de energierekening.

Al meer dan een halve eeuw zijn de huren bijna elk jaar harder gestegen dan inflatie. Ondertussen stegen onze lonen niet mee. En verhuurders doen alsof hun neus bloedt. Ze weigeren toe te geven dat het de spuigaten uitloopt met onze huren.

Corporaties jubelen dat de verhuurdersheffing wordt afgeschaft. Nu kunnen ze meer tempo maken met nieuwbouw en verduurzaming. Over huurverlaging hoor je ze niet praten. En dat terwijl de rekening voor de verhuurdersheffing maximaal is doorgeschoven naar de huurders. Dat geld moet terug naar de huurders!

Ook bij commerciële verhuurders zijn alle remmen losgegaan sinds Stef Blok als minister meer vrije marktwerking mogelijk maakte.

Tijd voor actie

De maat is vol. We pikken het niet meer! We weigeren de huurverhoging.

Dat mag. Het is ons wettelijk recht.

Sticker Huur Te Duur

Huurbevriezing: 10 jaar huurstijging is genoeg!

De afgelopen 10 jaar stegen de huren met meer dan 35%. Meer dan 800.000 huurders hebben na het betalen van de huur te weinig over voor de noodzakelijke kosten en levensonderhoud. Het is noodzakelijk om wonen voor iedereen weer betaalbaar te maken, en te houden. Wij sluiten ons aan bij de eis van Actiegroep ‘Wij Weigeren de Huurverhoging’ voor meerjarige huurbevriezing (2022-2026).

Doe mee

Huur je een sociale huurwoning en doe je mee aan de actie? Laat het ons weten. Dat kan hier. Aan het eind van de actie melden we het resultaat bij de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse corporaties.

 

Huur je in de vrije huursector en wil de verhuurder de huur verhogen met meer dan 2,3%, check dan eerst je huurcontract. De huurverhoging is meestal gelijk aan de inflatie van het afgelopen jaar. Hoe die berekend wordt staat in het huurcontract en/of de bijbehorende algemene bepalingen beschreven. Laat je bij twijfel goed informeren door !WOON. Als het huurcontract ruimte biedt aan een hogere huurverhoging, dan mag deze nooit meer bedragen dan 3,3%. Dat is in de Wet maximering huurverhogingen geliberaliseerde huurverhogingen vastgesteld. Vrije sector huurders kunnen de huurverhoging tot uiterlijk 4 maanden na het ingaan van de huurverhoging door de Huurcommissie laten toetsen. Iedere huurder in de vrije huursector kan wél veilig meedoen aan onze actie door een boodschap achter te laten op onze website (klik hier). Aan het eind van de actie brengen we alle boodschappen over aan de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse corporaties.