Willie Lourenssen van Wijweigerendehuurverhoging

Amsterdam sluit zich aan bij de landelijke actie Wijweigerendehuurverhoging.

Op 20 april waren huurders uit heel Amsterdam aanwezig op een geslaagde actiebijeenkomst van de Huurdersverenigingen Huurdersbelang Zuid, de Pijp en Centrum. Thema: de huur is te duur.

Anita Engbers van !WOON trad op als gespreksleider en begon met een kort overzicht van de maatregelen die het mogelijk hebben gemaakt dat de huurprijzen door het dak gaan zijn gegaan

Het puntensysteem
Het Woningwaarderingsstelsel is een eenvoudig maar zeer solide bouwwerk bedacht in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Het geeft punten aan objectief telbare of meetbare kwaliteiten van de woning zoals aantal vierkante meters verblijfruimte, douche of badkuip, tuin, balkon, lengte van het aanrecht, etc. Bij elk puntentotaal hoort een maximaal redelijke huurprijs. Een verhuurder mocht in die begintijd ook minder huur vragen dan dat maximum maar zeker niet méér.

Geboorte vrije sector
In latere jaren is het stelsel verbouwd op een manier die doet denken aan het televisieprogramma ‘Help mijn man is een klusser’. Eerst is eind vorige eeuw de liberalisatiegrens ingevoerd. Dat is een geldbedrag. Als de woning op grond van het puntentotaal een maximaal redelijke huur heeft, die bóven dat geldbedrag ligt dan mocht de verhuurder zich nog steeds aan het puntenstelsel houden maar hij mocht voortaan ook een (veel) hogere huurprijs vragen. De vrije huursector was geboren.

Drie verbouwingen door topklusser Stef Blok
De ergste klusser, daar hoefden de aanwezigen niet lang over na te denken. Dat was natuurlijk Stef Blok ten tijde van Rutte II. Die heeft 1. de inkomensafhankelijke huurverhogingen ingevoerd, 2. de WOZ-punten geïntroduceerd die helemaal niet objectief telbaar of meetbaar zijn en die maken dat bijna elke woning in de vrije huursector verhuurd kan worden. En last but not least 3. heeft hij het makkelijker gemaakt om met tijdelijke huurcontracten te werken zodat een verhuurder bij elk nieuw huurcontract de aanvangshuur flink kan optrekken.

Jong of oud, met huurtoeslag of zonder huurtoeslag, huurder bij een corporatie of van een (grote of kleine) commerciële verhuurder, sociale huur of vrije sector huur; veel huurders staat het water daardoor nu tot aan de lippen.

Willy Lourenssen van Wijweigerendehuurverhoging
Na de introductie van Anita Engbers hield Willy Lourenssen een gloedvol betoog waarin hij uitlegde dat een verhuurder jaarlijks een voorstel doet tot huurverhoging. Het is geen gebod en je hebt het wettelijke recht om te laten merken dat je het er niet mee eens bent. De veiligste manier is om de automatische incasso stop te zetten en na 1 juli de oude huur te blijven betalen. (Zet wel het verschil apart op een spaarrekening.) De verhuurder moet hierna reageren met een aangetekende brief. Op de website www.wijweigerendehuurverhoging.nl staat een duidelijk stappenplan.

De Key rijdt een scheve schaats
Vanuit de zaal werd verteld dat De Key vorig jaar direct een incassobureau op de huurders losliet die de oude huur bleven betalen. Dat mag dus niet! Laat het ons weten als een corporatie dat opnieuw doet want dan gaan we helpen om die verhuurder tot de orde te roepen. Ook werd vanuit de zaal gevraagd of huurders in de vrije huursector veilig kunnen meedoen aan de actie. Niet altijd. !WOON kan daarover informeren.

Flyeren
Hierna vertelde onze voorzitter Rik den Braber dat er op 28 mei een demonstratieve opdracht gehouden gaat worden. Tot dan wordt met flyers en ander materiaal reclame gemaakt voor de actie. Direct meldden zich mensen aan voor het flyeren op markten of voor het beschilderen van spandoeken. Het worden roerige tijden. En o ja, als het dit jaar geen huurbevriezing oplevert dan gaan we volgend jaar door, net als huurders op een groeiend aantal andere plekken in het land.